miercuri, 1 decembrie 2010

Marfurile alimentare


În ultimele decenii ale secolului trecut nostru s-a produs pe plan mondial o explozie sortimentală a bunurilor de consum alimentar asociată pe plan cantitativ cu schimbări ponderale între diferite grupe. Această explozie sortimentală a generat, odată cu apariţia de noi produse, o reînnoire completă a alimentelor tradiţionale, cu performanţe nutritive din ce în ce mai ridicate. Acest fapt a determinat profunde mutaţii conceptuale şi criteriale în domeniile sortimentului, calităţii, distribuţiei şi comercializării mărfurilor alimentare.
Mărfurile alimentare indiferent de gradul lor de prelucrare (materii prime, semifabricate şi produse finite) sunt nu numai simple valori de întrebuinţare ce fac obiect de comerţ, ci au un specific structural, cantitativ şi calitativ, ce nu trebuie ignorat în nici o împrejurare; sunt produse ingerabile şi au menirea de a participa efectiv la procesele din organismul omenesc.
Constituind o legătură esenţială a omului cu mediul ambiant şi condiţia de bază a existenţei sale, alimentele pot acţiona în direcţia desfăşurării normale  a metabolismului, material şi energetic, sau dimpotrivă, pot să-l perturbe dacă nu răspund anumitor condiţii bine definit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu