miercuri, 1 decembrie 2010

Clasificarea marfurilor alimentare



            Clasificarea mărfurilor alimentare are drept scop sistematizarea lor într-un ansamblu unitar logic, ordonarea ierarhică pe baza unor criterii cât mai judicios selectat. Principalele criterii utilizate în clasificarea merceologică clasică (didactică şi ştiinţifică) sunt următoarele:
  •   Originea: produse vegetale, animale, minerale;
  •   Gradul de prelucrare tehnologică: materii prime, semifabricate, produse finite;
  •   Compoziţia chimică: produse cu preponderentă glucidică, cu preponderenţă lipidă, cu preponderenţă protidică, cu preponderenţă gustativă;
  •   Destinaţia în consum: produse nutritive, gustative, mixte;
  •   Stabilitatea: produse uşor alterabile, alterabile, greu alterabile;
  •   Modul de ambalare: vrac, semivrac, preambalat.
Modelul clasificării ştiinţifice merceologice, acceptat în mare măsură pe plan internaţional ordonează în felul următor mărfurile alimentare:
                               I.      Cereale, leguminoase şi produse rezultate din prelucrarea lor;
                            II.      Legume, fructe proaspete şi produse de prelucrare;
                         III.      Produse zaharoase (materii prime şi produse de prelucrare);
                         IV.      Produse gustative: condimente, stimulente, băuturi nealcoolice şi alcoolice;
                            V.      Grăsimi alimentare vegetale, animale şi mixte;
                         VI.      Lapte şi produse rezultate din prelucrarea laptelui;
                      VII.      Ouă şi produse din ouă;
                   VIII.      Carne (indiferent de specie) şi produse de prelucrare a cărnii;
                         IX.      Peşte, alte vietăţi acvatice şi produse rezultate din prelucrarea lor;
                            X.      Concentrate alimentare si alte tipuri de mixturi alimentare.

5 comentarii: