Clasificarea mărfurilor alimentare are drept scop sistematizarea lor într-un ansamblu unitar logic, ordonarea ierarhică pe baza unor criterii cât mai judicios selectat. Principalele criterii utilizate în clasificarea merceologică clasică (didactică şi ştiinţifică) sunt următoarele:
- Originea: produse vegetale, animale, minerale;
- Gradul de prelucrare tehnologică: materii prime, semifabricate, produse finite;
- Compoziţia chimică: produse cu preponderentă glucidică, cu preponderenţă lipidă, cu preponderenţă protidică, cu preponderenţă gustativă;
- Destinaţia în consum: produse nutritive, gustative, mixte;
- Stabilitatea: produse uşor alterabile, alterabile, greu alterabile;
- Modul de ambalare: vrac, semivrac, preambalat.
Modelul clasificării ştiinţifice merceologice, acceptat în mare măsură pe plan internaţional ordonează în felul următor mărfurile alimentare:
I. Cereale, leguminoase şi produse rezultate din prelucrarea lor;
II. Legume, fructe proaspete şi produse de prelucrare;
III. Produse zaharoase (materii prime şi produse de prelucrare);
IV. Produse gustative: condimente, stimulente, băuturi nealcoolice şi alcoolice;
V. Grăsimi alimentare vegetale, animale şi mixte;
VI. Lapte şi produse rezultate din prelucrarea laptelui;
VII. Ouă şi produse din ouă;
VIII. Carne (indiferent de specie) şi produse de prelucrare a cărnii;
IX. Peşte, alte vietăţi acvatice şi produse rezultate din prelucrarea lor;
X. Concentrate alimentare si alte tipuri de mixturi alimentare.
interesant..
RăspundețiȘtergerefoarte interesant...asteptam mai multe informatii!
RăspundețiȘtergereai nota 10 din partea mea
RăspundețiȘtergereAr trebui sa atingi si subiectul produselor ecologice. La toate produsele de pe piata ar trebui sa stim ce sa alegem si ce nu.:)
RăspundețiȘtergereUn articol foarte bun.Asteptam o detaliere a acestui subiect
RăspundețiȘtergere